WENEN - Het Oostenrijkse olie- en gasconcern OMV heeft samen met zijn Amerikaanse partner ExxonMobil in de Zwarte Zee voor de kust van Roemenië een groot gasveld gevonden. Dat maakten de bedrijven woensdag bekend.

Volgens voorlopige schattingen bevat het veld 42 tot 84 miljard kubieke meter aardgas. Het is echter nog te vroeg om te zeggen of het gasveld commercieel is te exploiteren. De bedrijven begonnen eind vorig jaar met proefboringen op een diepte van circa 1000 meter in een gebied in de Zwarte Zee dat 170 kilometer voor de kust van Roemenië ligt.

Het veld is voor de helft eigendom van het Roemeense samenwerkingsverband OMV Petrom. De andere helft is in bezit van ExxonMobil. De bedrijven lieten weten dat er miljardeninvesteringen nodig zullen zijn om het gasveld verder te ontwikkelen. Eventuele productie kan pas aan het einde van dit decennium beginnen.

Het veld maakt deel uit van een gebied dat het Internationaal Gerechtshof in 2009 aan Roemenië toewees na een tientallen jaren oud geschil met Oekraïne.