LONDEN - De Londense luchthaven Heathrow barst bijna uit zijn voegen. Vorig jaar deed een recordaantal van 69,4 miljoen passagiers de drukst bezochte luchthaven van Europa aan.

Om die stroom te verwerken was meer dan 99 procent van de capaciteit nodig. Dat meldde exploitant BAA woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

BAA deed een dringende oproep aan de Britse politiek om met oplossingen te komen. Uitbreiding, bijvoorbeeld met een derde start- en landingsbaan, is volgens het bedrijf noodzakelijk om luchtvaartmaatschappijen in staat te stellen nieuwe routes te openen naar opkomende markten.

Maar net als in Nederland ligt uitbreiding van 's lands belangrijkste luchthaven politiek gevoelig door zorgen over milieuvervuiling en geluidsoverlast.

Omzet

De omzet van het luchthavenbedrijf groeide vorig jaar met bijna 10 procent tot 2,28 miljard pond (2,70 miljard euro). Het verlies voor belastingen bedroeg 255,8 miljoen pond, bijna 20 procent minder dan in 2010. In dat jaar werden de cijfers evenwel sterk beïnvloed door achtereenvolgens de vulkanische aswolk boven Europa, een staking en extreem winterweer.

BAA is eigenaar van zes Britse luchthavens, waaronder ook Stansted, de op twee na grootste van Londen. Daar daalde het aantal passagiers vorig jaar juist, met bijna 3 procent tot 18 miljoen. Dat kwam doordat een aantal binnenlandse verbindingen kwam te vervallen.