AMSTERDAM - Ruim acht op de tien Nederlandse financieel directeuren noemt innovatie cruciaal voor het voortbestaan of groei van de onderneming in het huidige economische klimaat. Meer dan de helft denkt dat het strategisch belang van innovatie is toegenomen door de huidige economie.

Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte onder Nederlandse Chief Financial Officers (CFO's) over het vierde kwartaal van 2011.

Een kwart van de CFO's zegt dat het rendement van hun huidige innovatie hoog tot erg hoog is. Bijna een derde verwacht dat hun investering in innovatie binnen een of twee jaar winstgevend zal zijn.

Open innovatie

Meer dan 60 procent vindt dat er meer aandacht nodig is voor open innovatie, waar externe partijen bij betrokken worden. Maar daarbij maken ze zich wel zorgen op het gebied van intellectueel eigendom en geheimhouding.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het sentiment onder CFO's negatief blijft, maar minder negatief dan in het derde kwartaal. Meer dan de helft verwacht nog steeds een toename in de cashflow van het bedrijf.