AMSTERDAM – MKB-bedrijven uit de Benelux maken zich de minste zorgen over veiligheidsproblemen bij cloud computing.

Dat blijkt uit onderzoek van de computerfabrikant Dell en chipmaker Intel onder 1150 eigenaren en managers van Europese MKB-bedrijven.

Het onderzoek stelt dat kleine bedrijven bezorgd zijn over veiligheid en afhankelijkheid wanneer zij hun data of diensten naar de ‘cloud’ verplaatsen. Een reden hiervoor is dat kleine bedrijven de expertise en financiële middelen missen om gebruik te maken van cloud computing, waarbij data, diensten en software via internet worden afgenomen.

Geen zorgen, geen aanleiding

MKB’ers uit de Benelux zijn het minst bezorgd van de onderzochte Europese landen. Bijna een kwart geeft aan zich geen zorgen te maken over het verplaatsen naar de cloud. 16 procent van de bedrijven uit de Benelux werkt al met cloud computing en 17 procent gaat dat binnen drie jaar doen.

Meer dan dertig procent van MKB’ers uit de Benelux geeft echter aan geen aanleiding voor cloud computing in de nabije toekomst te zien.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat kleine bedrijven uit de Benelux het minst afhankelijk van IT zijn in Europa: iets meer dan de helft heeft IT nodig om te kunnen draaien. Slechts acht procent van de MKB’ers gaf aan dat het bedrijf helemaal afhankelijk is van IT.