Netwerken is een van de beste manieren om je je omzet een oppepper te geven. Anno 2012 kun je dat natuurlijk via social media doen, maar nog beter tijdens een ‘ouderwetse’ face to face netwerkbijeenkomst.

Door Ilse de Boer

Persoonlijk kennismaken en kennis delen: daar draait het om. Veel ondernemers staan dan ook bij wijze van spreken te trappelen, maar moeten eerst even die netwerkdrempel over. Hoe pak je dat nou aan?

In mijn vorige blog heb je al een aantal tips kunnen lezen hoe je je goed beslagen ten ijs kunt komen tijdens een netwerkevent. Netwerken is een van de beste manieren om je naamsbekendheid te vergroten, en daarmee weer nieuwe klanten voor je bedrijf te winnen.

Maar dat niet alleen: je netwerk is ook een bron van nieuwe contacten en nuttige informatie. Of die netwerkbijeenkomst ook daadwerkelijk succesvol is, staat of valt echter met de manier hoe je jezelf presenteert.

Eyeopener

Voor mij persoonlijk was het een regelrechte eyeopener om te merken dat de meeste aspirant netwerkers het stiekem best lastig vinden om in hun eentje naar een netwerkbijeenkomst te gaan. Schrale troost: je bent dus echt niet de enige met wellicht wat drempelvrees.

Als je dat onthoudt, is die drempel om een vreemde aan te spreken al een stuk lager. Zorg ervoor dat je jezelf vlot, bondig en helder kunt presenteren en oefen dat desnoods van tevoren.

Muurbloem

Met muurbloempje spelen boek je bij het netwerken helaas weinig succes. Begin bijvoorbeeld eens een gesprek door een oprecht complimentje te maken aan een van de aanwezigen. Dit is een hele eenvoudige manier om het ijs te breken. Je nieuwe gesprekspartner zal alleen maar blij zijn dat jij het initiatief neemt en zal zich dankzij dat complimentje direct wat beter op zijn of haar gemak voelen.

Onthoud bovendien dat niet elk contact iets concreets op hoeft te leveren. Je kunt ook gewoon een leuk gesprek met iemand hebben!

Even checken

Alleen door vervolgens gericht vragen te stellen aan je gesprekspartner kun je net dat beetje extra te weten komen over die persoon en het bedrijf dat diegene vertegenwoordigt. Je weet dan ook beter wat voor vlees je in de kuip hebt, en nog belangrijker: of je zou willen samenwerken.

Ga op je intuïtie af. Heb je bij iemand een vreemd onderbuikgevoel, dan zou dat een waarschuwing moeten zijn om minimaal op je hoede te zijn.

Tweerichtingsverkeer

Voorkom dat jullie gesprek eenrichtingsverkeer wordt. Praat dus niet alleen over jezelf, maar geef de ander ook de kans om iets over zichzelf te vertellen. Als je oprecht belangstelling toont voor je gesprekspartners, zul je zien dat zij ook geïnteresseerd zijn in jou. En dat was toch precies de bedoeling?

Stuur het gesprek dus gerust en stel gerichte vragen. Dat mag ook best over iets persoonlijks gaan.

Aandacht verdelen

Blijf niet te lang hangen bij een bepaalde gesprekspartner, hoe leuk jullie gesprek ook is. Stel iedereen die je al kent of net hebt leren kennen voor aan andere aanwezigen. Zo vergroot iedereen zijn eigen netwerk weer!

Je kunt ook altijd aan de organisator vragen om je aan de andere genodigden voor te stellen. Het gaat overigens om de kwaliteit van je contacten, niet de kwantiteit. Snel lukraak snel zo veel mogelijk visitekaartjes verzamelen en weer snel wegwezen zal je weinig nieuwe business opleveren: je zult moeten investeren in je contacten.

Follow-up

Essentieel bij netwerken is bovendien dat je je oude én nieuwe contacten onderhoudt. Stuur eens een mailtje, bel die ene gesprekspartner nog eens op en voeg elkaar toe aan je sociale netwerken als Linked-in en Twitter.

Zodra jij dan je contacten nodig hebt, zullen zij er voor je zijn en omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde. Je waardevolle contacten zullen je dan hopelijk aanbevelen binnen hun netwerk, in contact brengen met iemand uit hun omgeving of natuurlijk zelf een beroep op je doen. En daar draait het tenslotte om!

Zaaien en oogsten

Een tip tot slot: wees realistisch en verwacht niet meteen teveel van je nieuwe contacten. Het duurt nu eenmaal voordat je een bepaalde band hebt opgebouwd en je elkaar een beetje kent.

Daadwerkelijk samenwerken is ook een kwestie van gunnen, en dan moet je wel een bepaalde klik hebben of vertrouwen hebben gewekt. Zo werkt dat nu eenmaal, ook bij netwerken!

Ilse de Boer is zelf ook ooit die netwerkdrempel over gestapt inmiddels dol op netwerken. Voor meer informatie: IDB communicatie. Uiteraard is zij ook op Twitter te volgen.