AMSTERDAM - De vier openbaarvervoerbedrijven die hebben geïnvesteerd in de OV-chipkaart willen hun geld terug. NS, RET, GVB en HTM eisen bij elkaar 164 miljoen euro, plus zeven tot tien procent rente.

Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag. De bedrijven zijn de aandeelhouders van chipkaartbeheerder Trans Link Systems (TLS).

De ontwikkeling van de kaart kostte veel meer dan begroot en de invoering duurde een stuk langer dan gepland. Dat kostte de aandeelhouders veel geld.

De bedrijven vinden het nu de chipkaart in het hele land is ingevoerd tijd om afstand te nemen. Ze stellen dat TLS zelf kan rondkomen uit de inkomsten van de chipkaart en het daarom mogelijk is dat zij hun investeringen terugkrijgen.

Een woordvoerder van de NS licht toe dat er nagedacht wordt over een nieuwe organisatie voor de ov-chipkaart. "We hoeven geen winst te halen, maar we willen de investering die we gedaan hebben er op een gegeven moment wel weer uithalen", aldus de zegsman.

"Deze vier partijen hebben enkele jaren geleden hun nek uitgestoken en hebben geïnvesteerd in de ov-chipkaart. Nu is het laatste hoofdstuk aangebroken." De NS verwacht dat er voor het einde van dit jaar duidelijkheid komt over een vervanger van TLS.