STRAATSBURG - Euro-obligaties leiden tot stabiliteit in de eurozone op de middellange termijn.

Het Europees Parlement heeft zich woensdag positief uitgesproken over de invoering van dergelijke obligaties, maar de politici willen dat andere financiële instrumenten worden ingezet om op korte termijn voor stabiliteit in de muntunie te zorgen.

De Europarlementariërs zien wel iets in het Duitse voorstel om alleen obligaties uit te geven voor de schuld die landen boven de begrotingsgrens hebben. Landen moeten voorkomen dat hun begrotingstekort boven 60 procent van het bruto binnenlands product uitkomt. Het deel dat landen te veel hebben aan staatsschuld, kunnen ze dan financieren met de uitgifte van gezamenlijke obligaties.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is voorstander van de invoering van euro-obligaties. '' Het zou een sterk signaal zijn naar de financiële markten als de Europese regeringen gingen werken aan euro-obligaties. Zij zouden ermee aangeven dat zij bereid zijn de muntunie een stevig fundament te geven.'' Op de korte termijn is dergelijk schuldpapier geen oplossing voor de crisis, aldus CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool.