ATHENE - De Griekse economie is in het vierde kwartaal met 7 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft de regering van het land dinsdag bekendgemaakt.

Voor heel 2011 is de krimp herzien tot rond de 6 procent, vooral veroorzaakt door de draconische bezuinigingsmaatregelen van de overheid. Athene heeft de belastingen verhoogd en salarissen verlaagd in een poging om het financiële huishouden op orde te krijgen.

Eerder ging Athene voor 2011 uit van een economische krimp van 5,5 procent. Dit jaar neemt het bruto binnenlands product (bbp) naar verwachting af met 2,8 procent.

Bezuinigingen

Een meerderheid van het Griekse parlement stemde zondag in met ingrijpende bezuinigingen en hervormingen. Die waren vereist voor nieuwe leningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het land moet onder meer 3,3 miljard euro snijden in lonen, pensioenen en banen. Ook gaat de overheid de komende jaren 15.000 ambtenaren ontslaan. Griekenland moet hiertoe overgaan om in aanmerking te komen voor 100 miljard euro aan leningen en 30 miljard euro aan garanties.

Rente

De Griekse staat heeft dinsdag geld opgehaald op de internationale kapitaalmarkt voor een fractie lagere rente dan het land eerder moest betalen.

De verkoop van waardepapieren met een looptijd van 3 maanden leverde 1,3 miljard euro op tegen een rente van 4,61 procent. In januari stond de rente nog op 4,64 procent. De belangstelling voor de lening was groot, zo meldden de Griekse autoriteiten.