Ruud Hendriks en Patrick de Zeeuw, initiatiefnemers van Startupbootcamp, doen de komende maanden voor NUzakelijk om beurten verslag van hun ervaringen met tech-starters. In deze eerste aflevering: Executie boven inspiratie.

Door Ruud Hendriks

Sinds enige maanden werken mijn compagnon Patrick de Zeeuw en ik aan Startupbootcamp Amsterdam. We bouwen een accelerator, een bedrijf dat jonge ondernemers van cash, kantoor en woonruimte voorziet en toegang biedt tot 120 absolute topmentoren. Ook zorgen we dat ze zich op 6 juli aan een zaal vol investeerders mogen presenteren.

Daar krijgen wij en onze aandeelhouders natuurlijk ook iets voor terug. Acht procent van de aandelen in de startende ondernemingen gaan naar Startupbootcamp zodat we voor lange tijd aan deze bedrijven verbonden blijven.

Zeezender

Heel lang geleden begon ik mijn omroepcarrière als DJ en nieuwslezer bij de zeezender Radio Caroline. Je kan het je nu bijna niet meer voorstellen maar wij zaten toen maanden met acht collega's volkomen geïsoleerd op een schip ver buiten de territoriale wateren.

Voor mij was het belangrijk dat ik bij Radio Caroline in heel korte tijd een vak kon leren. Geen familieverplichtingen, geen boodschappen doen, geen zeurende vriendinnen, het leven draaide op dat schip maar om een ding; radio.

Hoewel we regelmatig door bevoorradingsproblemen dagen zonder eten op die bizarre boot zaten en platen soms weken niet gedraaid konden worden, bleven honderdduizenden luisteren. Dat kwam omdat de sfeer aan boord heel erg goed was.

We hielpen elkaar in goede en slechte tijden. En je wist wanneer een onderwerp het waard was om ruzie over te maken en wanneer niet. Als je drie maanden samen op zee zit, leer je jezelf te beperken tot de belangrijke zaken.

VS

Inmiddels stromen de aanvragen voor Startupbootcamp uit de hele wereld met tientallen per dag binnen. Het is fantastisch om te zien hoe ondernemers uit Brazilië, Rusland, de Verenigde Staten, India en tal van andere plekken bereid zijn te gaan om huis en haard achter zich te laten en hun idealen te verwezenlijken.

De honderden kandidaten bij Startupbootcamp gaan door een streng selectieproces waarbij wij kijken naar de kwaliteit van het idee. Meer nog beoordelen we de kwaliteit van het team achter het idee. Het is immers de uitvoering die het succes van het idee bepaalt.

Kijk maar naar zoekmachines; Yahoo, Lycos en Ask Jeeves bestonden ver voor de mannen van Google begonnen. Toch is dat nu veruit de grootste zoekmachine ter wereld. Niet omdat ze origineel waren, maar omdat ze het idee veel beter uitvoerden.

Wij focussen ons dus ook op de executie en zorgen er voor dat onze starters in korte tijd veel meer en beter kunnen doen. Een snelkookpan voor starters. Net als vroeger bij Radio Caroline.

Ruud Hendriks is samen met Patrick de Zeeuw initiatiefnemer van het tech accelerator-programma Startupbootcamp Amsterdam en en zij zijn beide mede-oprichter van Startupbootcamp Europe.