AMSTERDAM - De Belgische staat loopt jaarlijks 26 tot 30 miljard euro mis. Dat schrijft professor en fiscaal expert Michel Maus in zijn boek Iedereen Doet Het! Belastingontduiking In België.

Maus heeft een onderzoek gehouden onder een duizendtal Belgen. Daaruit blijkt volgens de professor "met grote zekerheid" dat voor een bedrag tussen de 26 tot 30 miljard euro wordt gefraudeerd, zo schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Zo gaf 20,6 procent van de ondervraagden aan minstens gedeeltelijk in het zwart te werken. Ruim 44 procent zei dit in het verleden te hebben gedaan. Met name in de bouw en horeca wordt zwart gewerkt.

Geen rekening

Ambtenaren werken niet zwart, maar 85 procent van hen zegt goederen te kopen of diensten te laten uitvoeren zonder factuur.

Ook geeft vier op de tien Belgen niet alle inkomsten uit een erfenis op. Bijna evenveel Belgen kopen onroerend goed deels zwart.

Wat de omvang van fraude betreft zit België in de categorie Zuid-Europese landen met Griekenland, Portugal, Italië en Spanje.