AMSTERDAM – De financiële reserves van bouwbedrijven nemen af en de vooruitzichten voor de sector blijven ‘onverminderd slecht’. Steeds meer ondernemingen hebben moeite om aan hun schulden te voldoen.

Dat stelt internationaal kredietverzekeraar Atradius maandag in een rapport.

Banken zijn nog steeds terughoudend met het verstrekken van kredieten aan bedrijven of aan particulieren die een huis willen kopen. Bovendien heeft de sector te kampen met overcapaciteit, die de marges onder druk zet.

De bouwbedrijven zien hun volumes, omzet en orderportefeuilles krimpen. Het aantal incasso’s en kredietverzekeringsclaims is in de laatste maanden van 2011 ‘significant’ gestegen. In januari 2012 lag het aantal zelfs 20 procent hoger dan een jaar eerder.

Renovatie

De kredietverzekeraar verwacht dan ook dat het aantal bouwondernemingen dat niet meer aan zijn schulden kan voldoen in 2012 in alle subsectoren zal stijgen, met uitzondering van onderhoud en renovatie.

“Het aantal claims in de bouwsector is bovengemiddeld. De sector heeft al enkele jaren een bovengemiddeld risicoprofiel en voor 2012 en 2013 doet zich naar verwachting geen kentering voor”, vertelt directeur Bert Bruning van Atradius Nederland.