AMSTERDAM – Het project Keurmerk Veilig Ondernemen wordt na 2012 verlengd. Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie toegezegd tijdens de uitreiking van het vijfhonderdste keurmerk.

De criminaliteit waar het bedrijfsleven mee te maken krijgt, neemt af. Toch kosten inbraken, vernielingen en diefstal uit auto’s jaarlijks miljarden euro’s.

Uit onderzoek blijkt dat criminaliteit op bedrijventerreinen die gecertificeerd zijn met het Keurmerk Veilig Ondernemen soms tientallen procenten afneemt, wat het gevoel van veiligheid verhoogt.

Besparingen

MKB-Nederland laat weten verheugd te zijn met de beslissing om het project te verlengen. Het keurmerk levert besparingen en investeringen op lokaal niveau op. Politie en brandweer hoeven minder vaak op te treden en ondernemers en gemeenten investeren zelf in meer veiligheidsmaatregelen.

Het keurmerk heeft twee varianten: voor bedrijventerreinen en winkelgebieden. Om het keurmerk te ontvangen maken ondernemers afspraken met gemeente, politie, brandweer en eventuele andere partijen om de overlast aan te pakken. Dat kan zijn met behulp van beveiligingscamera’s, beter toezicht en het beter verlichten van panden en wegen.

Aanvragen

De verlenging betekent dat MKB-Nederland nieuwe aanvragen van bedrijventerreinen in behandeling kan nemen.

Het keurmerk is tevens een van de pijlers van het nieuwe actieplan Criminaliteit tegen Bedrijven, dat met concrete maatregelen tracht de veiligheid voor ondernemers en de pakkans van daders te vergroten.