ATHENE - Het Griekse parlement is zondag begonnen met de bespreking van een uitgebreid bezuinigingspakket. 

Het land moet 3,3 miljard euro snijden in lonen, pensioenen en banen om in aanmerking te komen voor een nieuwe noodlening van 130 miljard euro.

De Griekse premier Lukas Papademos heeft nog eens een klemmend beroep gedaan op het parlement in Athene om in te stemmen met een nieuw bezuinigingspakket.

Als Griekenland nieuwe internationale noodsteun misloopt, is dat een ramp, aldus de regeringsleider. Papademos kondigde verder ingrijpende hervormingen aan, waaronder een nieuw belastingstelsel: ''De hele staat moet opnieuw opgericht worden.''

Volgens de BBC zal desondanks een aantal parlementariërs van de regeringspartijen tegen stemmen.

Minimumloon

De overgangsregering onder leiding van de partijloze Papademos maakte de afgelopen week afspraken met de Europese Unie (EU), de Europese Centrale Bank (ECB) het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Om in aanmerking te komen voor de financiële steun moet Athene het mes nog dieper zetten in de overheidsuitgaven.

Er worden onder meer 15.000 overheidsbanen geschrapt, het minimumloon gaat met 20 procent omlaag en de arbeidswetgeving wordt geliberaliseerd.

Banken

De parlementariërs stemmen ook nog over een apart akkoord met commerciële banken. Die deal kan ertoe leiden dat 100 miljard aan Griekse schuld wordt afgeschreven.