DEN HAAG - De industrie heeft in december 6 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De samenstelling van de werk- en feestdagen was volgens het CBS minder gunstig dan in december 2010. Het negatieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op ongeveer 4 procent. De producten van de industrie waren 6 procent duurder dan een jaar eerder.

Alle branches realiseerden meer omzet. De stijging was het grootst bij de transportmiddelenindustrie (15 procent) en de aardolie-chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie (12 procent).

Omzetgroei

Voor de derde achtereenvolgende maand was de omzetgroei op de binnenlandse markt hoger dan op de buitenlandse markt. Daarvoor groeide de omzet op de buitenlandse markt bijna twee jaar lang meer dan de binnenlandse omzet.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in december 2011 ruim 1 procent groter dan in december 2010. In november produceerde de industrie nog 1 procent minder dan een jaar eerder.