"Goeddoen zit nu eenmaal niet in het DNA van een bedrijf". Zo schreef Sheila Sitalsing. Ik lees haar columns graag en natuurlijk trek ik deze zin uit een groter geheel.

Door Hennie Tibben

Nu het woord ‘graaier’ trending topic is, wordt vaak luid of juist heel geniepig beweerd dat goeddoen en winst maken niet samengaan.

Als je dit artikel leest dan is er een grote kans dat je winst wilt maken. Alleen al omdat je een mens bent. Je bent waarschijnlijk ook nog eens een ondernemend mens met of in een bedrijf. Er is toch geen mens of bedrijf dat verlies wil leiden?

Scheve inkomsten

Toch zijn er veel zelfstandige professionals met scheve inkomsten: de verdiensten staan niet in verhouding tot de kennis en kwaliteiten die ze in huis hebben. En dus leiden zij (en hun potentiële klanten) eigenlijk verlies.

Daar zijn allerlei redenen voor, maar ik weet dat het woord WINST al snel spanning oproept.

Oude systemen, werkwijzen, business- en verdienmodellen vallen om als dominostenen. Terwijl we steeds meer worden aangesproken op flexibiliteit en zelfredzaamheid voelt de zelfstandige professional zich al snel een grote graaier.

Er is van alles nodig om goed te zorgen voor jezelf, je klanten en anderen. Voor nu en later. Als zelfstandige professional wil je een inkomen en lol, hiervoor is het simpelweg nódig dat je vette winst maakt met je werk en bedrijf. Maar hoe kun je vette winst zelfs heel erg lékker gaan vinden?

Tastbaar maken

Als ik dit bij mezelf naga, dan wil ik altijd vooruit. Ik kan bijna niet anders: mezelf en mijn bedrijf blijven ontwikkelen, vernieuwen, laten groeien. Verschil maken, iets neerzetten. Van A naar Beter, Mooier, Slimmer, Flexibeler, Vrijer of…… Aan het einde van de dag, week of het jaar wil ik graag iets hébben of zíjn.

Een manier om dat hébben’ of zíjn tastbaar te maken (en zo je slagingskans te vergroten) is om dit uit te drukken in beelden, woorden, gevoelens en getallen. Zodat het voor jou betekenis krijgt. Dus pak een groot vel papier: dit is je wensenlijst waarop je alles verzamelt wat je heel graag wilt ervaren en bereiken met je werk. Onderweg en bij de eindstreep.

C’est le mot qui fait la musique

Vind jij winst een vet vies woord? Sommigen spreken liever over waarde toevoegen of waarde creëren. Onder mijn lezers en klanten zijn een paar meesters in taal of verleiden. Zij waarschuwen me altijd voor deftige taal, hersenen zijn gek op spreektaal. Ik weet zeker: mijn hersenen gaan niet vlammen van het woord ‘waarde’.

Wat is dan het woord waar je hersenen (en dus jij) wél verlekkerd van raken? Zin van krijgen? Is het dan baat, voordeel, nut, profijt, ……. of toch winst?

Over waarde(n)

Een bedrijf (met winst) zou niet samengaan met goeddoen. Goeddoen gaat over deugen of bepaalde principes hanteren. Waarden, een moreel kompas hebben. Het is onzin dat goeddoen niet in het DNA van een bedrijf zit. Natuurlijk bestaat de wolf in schaapskleren. Maar bedrijven worden geleid door mensen en deze zijn er in soorten en maten.

Welke principes streef jij na, waar kunnen je klanten bij jou altijd op rekenen?

Laat je niet beroven van je idealen. Goeddoen en winst maken gaan samen. Want werken zonder winst, dat lijkt me waarde(n)loos ondernemen!

Hennie Tibben van tibbenwerkt.nl is business coach voor zelfstandig ondernemende professionals die tegen de grenzen van hun tijd, energie en geld aanlopen. Volg Hennie ook op Twitter.