BRUSSEL - Griekenland is al te laat met het voldoen aan de Europese eisen om het nieuwe steunpakket te krijgen. De woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn zei maandag desgevraagd ''dat de deadline al verstreken is''.

De Griekse partijen kunnen het maar niet eens worden over drastische hervormingen en bezuinigingen die genomen moeten worden in ruil voor het tweede reddingspakket van 130 miljard euro.

''Beslissingen moeten nu genomen worden'', aldus de zegsman. ''De bal ligt bij de Grieken.'' Wat de mogelijke consequenties zijn als de Grieken het niet eens worden, kon de woordvoerder niet zeggen. Duidelijk werd wel dat de tijd voor de partijen om is. ''Solidariteit komt van twee kanten.''

Minimumloon

De geldschieters van Griekenland willen onder meer dat het minimumloon wordt verlaagd en dat er in pensioenen wordt gesneden. Bovendien moet Athene het nog eens worden met financiële instellingen over kwijtschelding van Griekse schuldpapier.

De Griekse coalitieleiders zullen elkaar waarschijnlijk pas dinsdag ontmoeten. Dat meldt een bron rond de Griekse regering maandag. Oorspronkelijk stond de ontmoeting voor maandag op de agenda.

De gesprekken met de coalitiegenoten van premier Lucas Papademos over verdere bezuinigingen lijken nog weinig vruchten af te werpen. De politieke leiders gingen zondag zonder overeenkomst uit elkaar na een vergadering van enkele uren.

Akkoord

Een akkoord tussen de coalitiegenoten is noodzakelijk om een overeenkomst met private schuldeisers over de afschrijving van een deel van de Griekse schulden te kunnen sluiten. Ook komt Griekenland alleen in aanmerking voor verdere EU-hulp als de zogeheten trojka, vertegenwoordigers van het IMF, de EU en de Europese Centrale Bank, overtuigd zijn van de Griekse wil tot verdere bezuinigingen.

De Griekse vakbonden hebben intussen opgeroepen tot een nieuwe algemene staking. Die moet dinsdag het gehele land stilleggen uit protest tegen nieuwe bezuinigingen.

Verantwoordelijkheid

Griekenland moet zijn verantwoordelijkheid nemen en alle afspraken over bezuinigingen nakomen. Dat zeiden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy maandag na een ontmoeting in Parijs, in een poging de druk op Athene verder op te voeren.

''De Grieken hebben ons iets beloofd. Dat zouden ze moeten nakomen. Er is geen keus, de tijd dringt. Het gaat om dagen. We hebben nu een akkoord nodig'', zei Sarkozy. Hij doelde op de besprekingen binnen de Griekse coalitie, waar maandag nog geen overeenstemming zou zijn bereikt over verdere hervormingen.

De Europese leiders toonden zich verder voorstander van het openen van een aparte, geblokkeerde, rekening waarop Griekenland de rentebetalingen voor zijn leningen moet storten.