AMSTERDAM - Het invoeren van een Europese financiële transactietaks (FTT) is onwenselijk. Het voorstel leidt bovendien tot lagere groei. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) maandag bekendgemaakt.

DNB schat de kosten van de belastingmaatregel voor Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars op 4 miljard euro per jaar. Hiervan komt ongeveer 2 miljard voor rekening van banken, 1,7 miljard van pensioenfondsen en 0,3 miljard van verzekeraars.

Nederland ondervindt volgens DNB relatief veel hinder van een FTT door haar grote financiële sector. ''De negatieve effecten voor economische groei en arbitrage zijn bovendien hoger als de belasting niet wereldwijd wordt ingevoerd'', aldus de toezichthouder. De nieuwe belasting kan ook een barrière vormen voor buitenlandse partijen om zich hier te vestigen en/of te handelen.

Ook is het volgens DNB twijfelachtig of verstorend marktgedrag met de maatregel wordt ontmoedigd. "Een FTT remt de economie door hogere kapitaalskosten en ontwijkend gedrag."

De Europese Commissie heeft vorig jaar een voorstel ingediend om belasting te heffen op financiële transacties in de Europese Unie. De FTT wordt geheven over aan- en verkoop van vrijwel alle waardepapieren, waaronder aandelen, schuldpapier en derivaten. Het tarief voor aandelen en schuldpapier bedraagt 0,1 procent en voor derivaten 0,01 procent. 

De Jager

Minister De Jager van Financiën gaf eerder aan liever een belasting op bankactiviteiten, zoals salarissen en omzet, te heffen dan op transacties. Hij wil in ieder geval wel dat banken een bijdrage leveren aan het stabieler maken van het financiële systeem, en aan het compenseren van de noodhulp die de bankensector kreeg tijdens de kredietcrisis.

Het onderwerp houdt Europese regeringen al tijden verdeeld. Zo ziet Groot-Brittannië, met zijn relatief grote financiele sector, helemaal niets in welke vorm van bankenbelasting dan ook.

De hoogoplopende discussies zorgen ervoor dat een transactietaks er in ieder geval niet op korte termijn zal komen, betoogden onderzoekers van accountant KPMG vorige week. "Ook al krijgt de maatregel uiteindelijk groen licht, dan nog wacht een pittige discussie over de verdeling van de opbrengst, zowel tussen de Europese Unie en de lidstaten, als tussen de lidstaten onderling”, aldus de accountant.