Het Nieuwe Werken biedt veel voordelen, lekker op jouw manier presteren. Waar en wanneer je wilt. Toch kent het ook een nadeel: je hebt geen eigen honk.

Door Robert Mekking

“Een eigen huis, een plek onder de zon..”, zong René Froger. Voor hem blijkbaar reden om gelukkig te zijn. Ik had nooit gedacht dat René een managementgoeroe was, maar hij had een punt.

Na vele sollicitatiegesprekken ben ik namelijk tot inzicht gekomen dat vooral jonge mensen graag een eigen stekkie hebben om op terug te kunnen vallen. Dat was nogal een schokkend inzicht, aangezien ik in de veronderstelling was dat pas afgestudeerden juist heel enthousiast zouden zijn over het concept van ”werken waar je wilt”.

Kantoor

Niet dus. En nu ik heel langzamerhand wen aan het idee dat ook ons bedrijf een kantoor nodig heeft, vind ik het eigenlijk ook niet zo heel erg vreemd. Het nieuwe werken in zijn pure vorm ontheemt mensen. Het verweest ze. En daarmee hindert het teamvorming.

De gedragswetenschapper Maslow (niet te verwarren met die wetenschapper van de kwijlende hond) verklaart dit fenomeen met zijn theorieën over de hiërarchie van behoeften. Maslow onderscheidt vijf niveaus van behoeften: van onder naar boven: fysiologische behoeften, veiligheid, liefde en vriendschap, zelfrespect en zelfrealisatie. De behoefte op een lager niveau zijn voldaan voordat behoefte op een hoger niveau kan worden ingevuld.

Teamvorming

Als teamvorming dus plaatsvindt op niveau drie (liefde en vriendschap), dan moet minimaal aan de behoefte op niveau twee zijn voldaan (veiligheid). En je raadt het al, op niveau twee staat onder meer eigen stek. Een honk. Een plek waar je heen gaat om je veilig te voelen, waar je samen met anderen kunt schuilen voor de boze buitenwereld.

De consequenties van dit inzicht zijn dat als je als team aan de slag wilt, je samen een honk moet delen. Dat is precies wat wij nu gaan invullen, want voor ons staat teamwerk voorop.

Grappig. Had René Froger toch een punt.

Robert Mekking kan overal ondernemen, maar mist soms een eigen stek. Hij is partner bij MvR & Partners en schrijft deze column op eigen titel. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.