BORN - De sluiting van NedCar is horror, zegt Suat Koetloe van vakbond De Unie. Hij heeft maandag bevestigd gekregen, dat het Japanse Mitsubishi geen opvolgers heeft voor de huidige modellen die in Limburg worden gebouwd.

''Dat betekent dit jaar nog het vertrek van Mitsubishi uit Limburg. Een horrorscenario dat een klap in het gezicht is voor de 1500 werknemers in het Limburgse Born. Ik heb er geen woorden voor dat al die vakmensen en gezinnen zomaar op straat worden gezet", aldus een aangeslagen Koetloe.

Hij wil maandag opheldering over dit ''horrorscenario" dat Mitsubishi plotsklaps uit zijn Japanse hoed tovert.

FNV

Volgens FNV Bondgenoten is de sluiting van NedCar is dramatisch voor Limburg en de maakindustrie in Nederland. De vakbond wil dat het Japanse Mitsubishi de komende tijd meewerkt aan mogelijke alternatieven, waarbij derden auto's gaan produceren bij NedCar.

Bondgenoten noemt de fabriek in Born een ''kroonjuweel van de Nederlandse maakindustrie''. ''Kroonjuwelen koester je en gooi je niet op de vuilnisbelt zoals Mitsubishi nu dreigt te doen.''

Staking

CNV Vakmensen verwacht dat het personeel van NedCar zal beslissen het werk neer te leggen als uiterste pressiemiddel tegenover de directie van Mitsubishi. ''De bond zal in dat geval de mensen van harte steunen.''

Dat zei vakbondsbestuurder Jean-Marie Severijns. Volgens hem hebben de Japanners het helemaal verbruid in Zuid-Limburg. ''Kennelijk kun je deze mensen toch niet vertrouwen'', aldus een boze Severijns. Hij wijst erop dat de bonden met de leiding van Mitsubishi een herenakkoord hadden over het voortbestaan van de autofabriek in Born. ''Die deal is op het allerlaatste moment eenzijdig helemaal terzijde geschoven.''

Zie ook: Doek valt voor NedCar

De Tweede Kamer wil in vertrouwelijke overleggen met het kabinet, provinciale bestuurders en de ondernemingsraad van NedCar horen welke mogelijkheden er nog zijn voor een doorstart van de autofabriek.

Aansluitend is dan een openbaar debat mogelijk. Regeringspartij CDA heeft dat maandag gemeld. Samen met VVD, PvdA en PVV is om deze procedure gevraagd. CDA-Kamerlid Ad Koppejan wil met spoed duidelijkheid voor de meer dan 1500 medewerkers van NedCar en hun gezinnen.