Toen we Crusj en Happzy begonnen hadden we een enorm probleem wat namen betreft. We wilden een korte naam en de .com (en alle andere extensies het liefst ook) moest beschikbaar zijn.

Door Emma Blanchard

Een korte beschrijvende naam is dan sowieso een no-go want deze zijn allemaal al vastgelegd. Het moesten dus fantasienamen worden en dat is gelukkig voor beide bedrijven goed gelukt. Maar het is erg frustrerend om zo in je keuze beperkt te worden.

Er zijn duizenden mensen en bedrijven die domeinnamen vastleggen en wachten totdat er iemand met een absurd bod komt om deze domeinnaam te kopen. Er wordt verder niets gedaan met het domeinnaam, en de enige reden om deze te claimen is om er te zijner tijd een slaatje uitslaan.

Domeinnaam

Maar waar ik me nog bozer om maak is het deel van de domeinnaam-maffia die erin is gespecialiseerd om te kijken wie welke domeinnamen vastlegt. Hier is dus zelfs geen sprake van een eigen creatief vermogen, maar van pure diefstal. De extensies die niet door jou zijn vastgelegd worden door de domeinnaam-maffia vastgelegd. Wanneer je dan in een later stadium zo een extensie wil hebben, dan mag je hier weer absurde bedragen (bijv. € 10.000,-) voor betalen.

Uiteraard kan je naar de geschillencommissie van de SIDN toegaan, maar dat kost je per domeinnaam € 1500,-. Een bedrag wat een stuk lager is dan wanneer je naar de rechter zou gaan (en je krijgt de uitspraak een stuk sneller), maar het blijft natuurlijk een gigantisch bedrag. Bovendien is er bij de geschillencommissie geen sprake van veroordeling in de kosten. Dus ook al win je de zaak, dan ben jij toch nog altijd degene die de € 1500,- betaalt. Bij de rechter kan de gedaagde wel worden veroordeeld om jouw proceskosten te betalen, wat natuurlijk veel eerlijker is.

Stom

Het is nu uiteraard makkelijk om te zeggen dat je stom bent geweest dat je niet alle extensies hebt vastgelegd toen je begon en dat je nu niet moet zeuren dat je de hoofdprijs betaalt. Maar als je alle extensies zou willen vastleggen dan gaat dit gepaard met zulke hoge kosten dat je daar gewoonweg niet aan kan beginnen als startende ondernemer.

In mijn ogen werkt het huidige domeinnaamregistratiesysteem niet en zijn de juridische mogelijkheden tot overdracht te beperkt. Aan de ene kant moet een ieder het recht hebben om een domeinnaam vast te leggen, maar als je er bijvoorbeeld 1 of 2 jaar niks mee doet, dan zou de domeinnaam eigenlijk weer automatisch teruggenomen moeten worden.

Vicieuze cirkel

Een willekeurige andere persoon zou dan vervolgens de domeinnaam kunnen registeren en dan zou het een vicieuze cirkel kunnen worden. Het zou dus nog beter zijn dat een ieder die deze domeinnaam wil, de reden aangeeft waarom deze domeinnaam voor hem van belang is. Een onafhankelijk commissie zou hier dan naar moeten kijken en de domeinnaam toewijzen aan de persoon die er het meeste recht op heeft.

Emma Blanchard is oprichter en mede aandeelhouder van Crusj, een bedrijf dat reizen voor singles organiseert, en Happzy, de zoekmachine voor restaurants in 165 Europese steden.