Ben ik lekker aan het werk, zie ik –als uit het niets– de homepage van NU.nl voor me. Niet voor het eerst, maar voor de vijfde keer zie ik dezelfde headline met de bijbehorende foto. Blijkbaar hebben mijn vingers onbewust de URL van deze site ingetypt.

Nee, ik beweer niet dat NU.nl een duivelse samenspanning tegen de productiviteit van ondernemers is. Hetzelfde overkomt me namelijk bij Facebook en een website over mijn favoriete sport: tennis.

Ik neem hiervoor geheel de verantwoordelijkheid en besef dat het anders moet. Daarom heb ik een handige browser-plugin geïnstalleerd die de toegang tot deze websites tot 15 minuten beperkt. Per dag.

Gedachteloos

Als ik na die 15 minuten opnieuw gedachteloos naar één van deze sites surf, tikt dit programmaatje mij boos op de vingers met de boodschap: hoor jij niet aan het werk te zijn? Al na enkele dagen met dit programma te hebben geëxperimenteerd, besef ik hoeveel tijd ik kan besparen door mijn online afleidingen te kanaliseren.

Maar niet alleen op internet zit een afleiding in een klein hoekje. Via allerlei media worden we overspoeld met informatie. Nee, dat zeg ik verkeerd: we overspoelen onszelf ermee. Zonder het te beseffen zijn we verslaafd aan het checken van onze social media-accounts, het lezen van de de krant, tv kijken en ‘WhatsAppen’. Stel eens voor hoeveel uur je zou winnen door al deze afleidingen uit te bannen.

Goede weg

Ik was al op de goede weg, want tv kijk ik al jaren niet meer. Niet zozeer omdat de kwaliteit van Spaanse tv-programma’s bagger is, maar omdat ik het zat was dat iemand anders voor mij bepaalde wat ik wanneer kon kijken. Weer een afleiding minder.

De toon is gezet en op alle vlakken ga ik nu rust creëren. Zodat ik ongestoord en onverstoord productief kan zijn. En jij? Wat is jouw relatie met afleidingen? Trouwens, wat doe je nog op deze site? Hoor jij niet te werken?

André Gussekloo werkt als webtekstschrijver vanaf Gran Canaria. Ook blogt hij over werken in het buitenland.