ROTTERDAM - Ze moeten de nieuwe manier worden om snel en zo vers mogelijk eten op tafel te kunnen zetten: robots. Bij IIZO sushicafé in Rotterdam is het sinds enige tijd werkelijkheid. Daar zijn drie Japanse robots 'in dienst genomen' om sushi te bereiden.

Het nieuwe concept aan de Coolsingel moet bij succes heel Nederland veroveren. ''Het voordeel van de machines is dat ze nooit ziek zijn, een zeer constante kwaliteit afleveren en dat is bij sushi erg belangrijk, al krijg je het echte vakmanschap natuurlijk nooit in een machine'', vertelt manager Michel Nainggolan.

Door de machines is de klant binnen een minuut van vers eten voorzien. ''Zo spelen we in de behoefte aan kant-en-klaareten, maar wel vers'', aldus Nainggolan. De machines zouden in Japan al goede zaken hebben gedaan. De Japanner Akira Yoshimori is een van de oprichters van het IIZO café.

Medeoprichter Peter Bohren zegt dat het café een echt project is voor een stad als Rotterdam. ''Als moderne, multiculturele, dynamische stad is Rotterdam nu waar andere Europese steden morgen zijn. De ideale springplank voor een innovatief horeca-concept''.