AMSTERDAM - Toezichthouder Jan Sijbrand van de Nederlandsche Bank (DNB) zaait onnodig paniek met zijn uitlatingen dat de vastgoedsector de derde financiële crisis wordt na de kredietcrisis en de Europese schuldencrisis.

Dat zegt directeur Jan Fokkema van de branchevereniging van projectontwikkelaars Neprom.

''Hij brengt ten onrechte de gehele commerciële vastgoedmarkt in diskrediet. DNB had beter ten tijde van de hoog conjunctuur toen de 'wall of money' de vastgoedsector overspoelde, kunnen waarschuwen en toen maatregelen kunnen nemen.''

Zie ook: 
DNB vreest derde financiële crisis
Leegstand winkelpanden gaat minder hard

Fokkema wil de problemen niet bagatelliseren. De leegstand op de kantorenmarkt is groot: 900 van de 15.000 kantoren in Nederland staan geheel leeg en zijn in feite nagenoeg waardeloos. Ze staan tegen een veel te hoge waarde in de boeken en moeten verder worden afgewaardeerd, stelt hij vast.

Volgens de directeur zit de pijn niet zozeer bij institutionele beleggers, pensioenfondsen en verzekeraars, maar vooral bij fondsen met particuliere beleggers die veel leegstaande kantoren in hun portefeuille hebben.

Winkels

Bestuursvoorzitter Gerard Zandbergen van Locatus, een retailonderzoeker, reageert ook geprikkeld op de uitlatingen van Sijbrand. ''Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar de manier waarop DNB hierover communiceert, vind ik stemmingmakerij en niet gebaseerd op de beschikbare feiten over de hele markt.''

De leegstand in de retailsector als percentage van het totaal beschikbare winkeloppervlak, nam het afgelopen jaar toe tot 6,3, waar dat een jaar eerder 6 was.