LUXEMBURG - De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in december met 0,4 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag.

Daarmee draaiden de winkels in de eurolanden aanzienlijk slechter dan verwacht. Economen hadden gemiddeld een toename van de verkopen met 0,3 procent voorspeld. Volgens een nieuwe schatting daalden de verkopen in november met 0,4 procent. Voor die maand werd eerder een afname met 0,8 procent gemeld.

Voor de hele Europese Unie was het beeld iets positiever. In de 27 lidstaten verkochten detailhandelaren gemiddeld 0,3 procent meer dan een maand eerder. In november gingen de verkopen in de EU nog met 0,2 procent achteruit.

Sterkste daling

De verkopen daalden het sterkst in Malta en Slovenië (min 3 procent). In Portugal (plus 2,2 procent) en België (plus 1,5 procent) gingen de omzetten het sterkst omhoog. Cijfers over de ontwikkeling van de Nederlandse detailhandel in december waren nog niet beschikbaar.

De verkopen in de eurozone lagen gemiddeld 1,6 procent lager dan in december 2010. Op jaarbasis was de daling met bijna 9 procent het sterkst in Portugal. Detailhandelaren in Spanje verkochten in december 2011 ruim 5 procent minder dan een jaar eerder.