AMSTERDAM - De controlerende instanties gaan de komende jaren extra letten op witwassen en vastgoedfraude in de pensioensector.

Het Financieel Expertise Centrum (FEC) waarin deze instanties samenwerken, heeft deze onderwerpen als speerpunt vastgelegd in zijn jaarplan voor 2012-2014, maakte De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag bekend.

In het jaarplan geeft het FEC aan waar het zich de komende jaren op richt. Behalve voor witwassen en vastgoedfraude is er blijvende aandacht voor hypotheekfraude, terrorismefinanciering, identiteitsfraude, beleggingsfraude en cybercrime.

Ook wil het FEC in kaart brengen welke rechtspersonen zoals bv's in andere handen komen. Dit moet een halt toeroepen aan partijen of personen die al dan niet bewust meewerken aan witwassen of vastgoedfraude, aldus DNB.

Het Financieel Expertise Centrum is een samenwerkingsverband dat de integriteit van de financiële sector wil vergroten. Het bestaat uit de AFM, AIVD, Belastingdienst, DNB, FIOD, het Openbaar Ministerie en de politie.