AMSTERDAM – De kans dat bedrijven die heel hard groeien over de kop gaan, blijkt lang niet zo groot te zijn als vaak gedacht wordt, zo blijkt donderdag uit een rapport van onderzoeksbureau Panteia/EIM.

Wel geldt vanaf een bepaald ‘kritisch niveau’ dat de gemiddelde groei van het aantal werknemers van een onderneming een negatieve invloed heeft op de overlevingkansen van het betreffende bedrijf.

Het omslagpunt, waarbij de invloed van groei op overlevingskansen negatief wordt, blijkt echter behoorlijk hoog te liggen.

Het omslagpunt ligt voor een bedrijf met vijf werknemers bij een groeivoet van 50 procent, voor een bedrijf met 50 werknemers geldt zelfs een groeivoet van 100 procent per jaar.

Extreem snel

“Voor bedrijven die extreem snel groeien, bijvoorbeeld in drie jaar tijd van vijf naar 17 werknemers, of van 50 naar 400, lijkt inderdaad te gelden dat als ze nog sneller groeien dat een negatieve invloed op hun overlevingskansen heeft. Dit zijn echter maar heel weinig bedrijven”, zo licht onderzoeker Jan de Kok toe.

“Voor alle andere bedrijven lijkt te gelden dat een hogere groei de kans dat een bedrijf de deuren moet sluiten iets verlaagt”, aldus De Kok.

Voor de meeste ondernemers geldt dan ook dat eventuele groeiplannen eerder positief dan negatief zullen uitpakken.