AMSTERDAM – Facebook ziet sociale netwerken als Google en Twitter als grote concurrenten die de groei van het bedrijf kunnen beperken. Ook de toename in het gebruik van mobieltjes brengt volgens het bedrijf risico's met zich mee.

Facebook heeft donderdag de officiële aanvraag ingediend voor een beursgang. Daarin licht het sociale netwerk onder andere de verschillende risico's toe.

In het verslag gaat Facebook in op de concurrentiestrijd met Google+ en Twitter. Vooral Google wordt gezien als een grote concurrent die met behulp van zijn andere succesvolle producten het gebruik van het eigen sociale netwerk kan stimuleren. Bijvoorbeeld door Google+ te integreren in de zoekresultaten in plaats van Facebook.

Op het moment is Facebook met 845 miljoen actieve gebruikers per maand nog een stuk groter dan Google+, dat meer dan 90 miljoen actieve leden heeft, maar dat geeft geen garantie voor een succesvolle toekomst. “Een aantal van onze concurrenten, waaronder Google, kunnen hun sterke positie in sommige markten gebruiken om voordeel te behalen ten koste van ons platform. Ze kunnen bijvoorbeeld adequater reageren en sneller inspringen op veranderingen en nieuwe technologische ontwikkelingen”, legt Facebook in het rapport uit.

Mobiel

Facebook is bovendien bezorgd over de groei van mobiel gebruik. Vrijwel alle inkomsten komen uit advertenties die alleen via de computer op de website zichtbaar zijn. Op de mobiele applicaties zijn nog geen advertenties toegevoegd terwijl het gebruik van de app continu blijft groeien. In de toekomst verwacht Facebook dat het aantal mobiele gebruikers het aantal computergebruikers zal overstijgen. Daarom zal het bedrijf tijdig een verdienmodel moeten verzinnen voor de mobiele gebruikers.

Daarnaast is het mogelijk dat Apple en Google hun mobiele besturingssystemen iOS en Android zo aanpassen dat eigen producten voorrang krijgen. Ook hierbij is Google het grootste gevaar wanneer het de voorkeur geeft aan Google+ in plaats van Facebook.

Zynga

De sociale game-ontwikkelaar Zynga is ook van groot belang voor Facebook. Ruim 12 procent van de inkomsten komen binnen via gebruikers die virtuele goederen kopen in de spellen op Facebook. Dat komt neer op 445 miljoen dollar.

“Wanneer de consumptie van Zynga-games op ons platform afneemt, als Zynga zijn games op een ander platform lanceert of daar naartoe verhuist of als we geen goede relatie met Zynga kunnen onderhouden, raken we Zynga mogelijk kwijt als een aanzienlijke ontwikkelaar voor het sociale netwerk en wordt het financiële resultaat mogelijk negatief beïnvloed”, schrijft Facebook in het verslag.

Hackers

Facebook maakt ook nog notie van de opkomst van hackerbewegingen. Omdat het sociale netwerk een enorm ledenbestand heeft, is er meer kans dat Facebook slachtoffer wordt van bepaalde aanvallen. Hoewel het moeilijk in te schatten is wat de hackers precies kunnen aanrichten, zou een aanval de betrouwbaarheid en veiligheid van het netwerk kunnen aantasten.