AMERSFOORT - FrieslandCampina heeft een intentieverklaring getekend om twee grote zuivelbedrijven over te nemen in de westelijke Balkan. De bedrijven Imlek en Mlekara Subotica zijn samen goed voor een omzet van zo'n 270 miljoen euro en 1.470 medewerkers.

FrieslandCampina meldde donderdag een overeenkomst hierover te hebben gesloten met Salford Capital Partners dat in beide bedrijven een meerderheidsbelang heeft. De zuivelbedrijven zijn genoteerd aan de beurs van Belgrado en de Nederlandse zuivelgigant wil ook de resterende aandelen verwerven.

Het is de eerste grote overname sinds de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008. FrieslandCampina is al actief in Hongarije, Roemenië en Griekenland en breidt door de voorgenomen overname de activiteiten in Zuidoost-Europa verder uit naar Servië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Macedonië.

FrieslandCampina verwacht dat de transactie de komende maanden wordt afgerond. Er wordt nog boekenonderzoek gedaan en mededingingsautoriteiten moeten dit nog goedkeuren.