AMSTERDAM - Financieel adviseurs moeten in de toekomst verplicht een diploma hebben.

Consumenten zijn er zo zeker van dat ze goed geïnformeerd worden en dat degene die hen adviseert ook echt vakbekwaam is. Dat schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De maatregelen zijn nodig omdat de brede diplomaplicht momenteel niet geldt voor advieskantoren met minder dan 50 medewerkers. 

Behalve een diplomaplicht wil De Jager ook de permanente scholing van adviseurs versterken. Ze moeten constant op de hoogte blijven van de nieuwste informatie over financiële producten. Verder komt er, per 1 januari 2014, een centrale examenvragendatabank onder toezicht van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD).

Dat verbetert en garandeert volgens de bewindsman de kwaliteit van de examens en zorgt voor een hoger niveau van dienstverlening bij financieel adviseurs.

Opleiding

De Jager scherpt ook het opleidingsprogramma inhoudelijk aan. CDFD en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaven eerder al aan dat de aansluiting van de vakbekwaamheidsmodules bij de praktijk beter kan.

"Deze wijzigingen bevatten – samen met de maatregelen die ik heb genomen op het gebied van provisies – een omvattend pakket maatregelen gericht op het verbeteren van de kwaliteit van financieel advies", aldus De Jager. 

Mede omdat toch alle adviseurs straks toch een diplomaplicht kennen ziet De minister niks in een centraal register met diploma's. Hij ziet liever een plek waar consumenten een beoordeling toekennen aan een adviseur die hen heeft bijgestaan.

De nieuwe regels worden pas op 1 juli 2015 voor iedere adviseur van kracht. 

Ondertussen onderzoekt De Jager de mogelijkheden van een register voor bankiers. Daarin wordt opgenomen welke bankiers een 'moreel-ethische' verklaring hebben afgelegd.