WOGNUM - De Ursem Bouwgroep uit Wognum is dinsdag door de rechtbank in Alkmaar failliet verklaard. De bouwer vroeg het faillissement zelf aan.

''Als gevolg van de aanhoudende kredietcrisis heeft de onderneming geen weerstand meer om aan haar betalingsverplichtingen te kunnen voldoen'', zegt het bedrijf. Bij het bedrijf zijn 120 mensen in dienst.

De Ursem Bouwgroep is een familiebedrijf met een lange geschiedenis. Het faillissement is een enorme klap voor de regio.

Als gevolg van de economische crisis zijn in de geplaagde bouwsector al eerder ontslagen gevallen. Bouwbedrijf Goldewijk maakte in november bekend 105 van de in totaal 325 banen te schrappen. De ontslagen vallen bij de vestigingen in Doetinchem en Steenbergen.

Heijmans

Het beursgenoteerde bouwbedrijf Heijmans liet in dezelfde maand weten ''duidelijk minder positief gestemd'' te zijn over de toekomst. Dinsdag maakte het bedrijf bekend over 2011 naar verwachting een nettoverlies te lijden van maximaal 40 miljoen euro als gevolg van afschrijvingen op vastgoedposities.

In december kondigde Heijmans maatregelen aan bij prefab. Bij de fabriek in Best (Bestcon) gaat twee derde van de banen verloren.