AMSTERDAM – Hardwareleveranciers en externe ICT'ers lijken als eerste de dupe te worden van de economische crisis. Vooral overheidsorganisaties snijden flink in de budgetten. 

Dit blijkt uit de jaarlijkse ICT Barometer van Ernst & Young, onder 600 managers en professionals in het bedrijfsleven en de overheid.

De uitgaven aan hardware gaan voor het eerst sinds 2009 dalen. Hier is vooral in de dienstverlening en bij de overheid sprake van. De overheid snijdt ook in de uitgaven aan software. Tijdens het begin van de crisis was de overheid juist de enige sector die niet het mes in deze budgetten zette.

ICT

Externe ICT-diensten zullen de hardste klap krijgen. De verwachte bestedingen aan deze diensten zakken volgens de ICT Barometer over de hele linie weg. De vraag naar externe ICT'ers nam vorig kwartaal al af. Zij zijn vooral bij ondernemingen met meer dan 500 medewerkers uit de gratie.

“Externe ICT’ers zullen gaan merken dat bedrijven even minder behoefte hebben aan hun diensten. Het is een normaal beeld dat externe ICT’ers de eerste slachtoffers van economische tegenslag zijn, maar tot nu toe wisten zij de dans nog te ontspringen”, zo stelt Casper Kruijt, partner bij Ernst & Young.

Lichtpuntje

De afname van budgetten voor hardware en externe ICT'ers betekent slecht nieuws voor de toeleverende bedrijven. Toch is er een klein lichtpuntje te zien: onder middelgrote bedrijven is er nog animo om te investeren in ICT.