AMSTERDAM - Bankiers maken zich meer zorgen dan ooit over wat hen nog te wachten staat. De zogenoemde Banking Banana Skins-peiling, die het niveau van ongerustheid van de bankiers, toezichthouders en financiële regelgevers peilt, staat op een ongekend hoog niveau, zo bleek dinsdag.

Wereldwijd komt het 'anxiety'-niveau uit op 3,15 in Nederland ligt dat met 3,33 duidelijk hoger, aldus consultancybedrijf PwC en CSFI, dat de nervositeit onder ruim 700 mensen uit de sector peilde.

De fragiele staat van de wereldeconomie baart de mensen uit de financiële sector de meeste zorgen, macro-economische risico's prijken dan ook bovenaan de lijst van 'bananenschillen'.

Internationaal bezien staan kredietrisico's op een tweede plaats, in Nederland baart de winstgevendheid echter meer zorgen. Winstgevendheid haalde dit jaar voor het eerst de index, die tweejaarlijks wordt gepubliceerd.

De derde plaats is zowel onder Nederlandse als internationale bankiers en aanverwanten voor 'liquiditeit'. ''Wereldwijd stellen de bankiers en betrokkenen dat een economische crash zal leiden tot nieuwe kredietverliezen, gevolgd door een financieringscrisis die de toegang tot liquiditeit en nieuwe kapitaal afsnijdt'', aldus PwC.