LUXEMBURG - De werkloosheid in de eurolanden is in de laatste 2 maanden van 2011 gestegen tot het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Dat bleek dinsdag uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

In december had 10,4 procent van de beroepsbevolking in de eurolanden geen betaalde baan. Volgens een nieuwe schatting lag de werkloosheid daarmee even hoog als in november. Eerder werd voor die maand een werkloosheidspercentage van 10,3 procent gemeld.

De ontwikkeling in december voldeed aan de verwachtingen van economen. Eurostat telde ruim 750.000 werklozen meer dan in december 2010. In die maand stond de werkloosheid in de eurozone op 10 procent.

In de hele Europese Unie bedroeg de werkloosheid vorige maand 9,9 procent, net zoals in november. In december 2010 had 9,5 procent van de Europese beroepsbevolking geen betaalde baan.

Nederland

De werkloosheid was vorige maand het laagst in Oostenrijk (4,1 procent) en Nederland (4,9 procent). Spanje (22,9 procent) en Griekenland (19,2 procent) telden relatief de meeste werklozen binnen de EU.

De jeugdwerkloosheid in de eurozone bedroeg in december 21,3 procent, tegen 20,6 procent een jaar eerder. De jeugdwerkloosheid is met nog geen 9 procent het laagst in Duitsland, Oostenrijk en Nederland. Ook voor jongeren is de arbeidsmarkt in Spanje en Griekenland het slechtst. Bijna de helft van de personen onder 25 jaar in die twee landen is werkloos.

De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma