De gemiddelde kleuterjuf (en een huidige of voormalige kleuter) is bekend met de tekst "kijk eens om je heen, kijk eens om je heen, geef elkaar een hand je bent niet alleen".

Door Sanne Nuij van Arnhem

Zo ook ik; en na de zoveelste ontmoeting met een inspirerende ondernemer moest ik er ineens weer aan denken.

Wanneer ik in mijn geliefde park loop en een speeltuin vol minimensen bekijk, blijf ik mij verbazen over het feit dat zij zo direct en eerlijk zijn. “Hallo, ik vind jou leuk! Ga je mee van de glijbaan?”

Ondernemersspeeltuin

Wanneer raken kinderen dit kwijt? Wat zou de ondernemerswereld leuk zijn als ondernemersspeeltuin! Ik heb besloten wat van deze kinderlijke directheid in te zetten in 2012.

Wat heb ik veel mensen een hand gegeven de afgelopen tijd! Nieuwe samenwerkingsverbanden, bergen met inspiratie en nieuwe ideeën kwamen er uit voort. Maar ook; opdrachten. En die zijn fijn, vooral in een ondernemersklimaat als het huidige.

Glad

Hoe bepaal je nou wat wérkt, wanneer wil iemand daadwerkelijk met jou van die spreekwoordelijke glijbaan?

Ik merk zelf dat ik flink jeuk krijg van gladjakkers die mij willen spreken omdat ze duidelijk iets van mij willen. Allen waren zij overdreven complimenteus, dan binnen één keer knipperen heel erg agressief in duidelijk maken wat zij willen; contact, een blog op NUzakelijk, een opdracht...

Het zorgt bij mij voor een vervelend gevoel, een interne waarschuwing, die ik een paar keer heb genegeerd met nadelige gevolgen. Wederom zou een kinderlijke benadering helpen: “Jou vind ik niet leuk, met jou wil ik dus niet van de glijbaan”.

Gunfactor

Ik heb gemerkt dat een gunfactor belangrijk is, toen ik mijn fijnste samenwerkingen naging. Mijn partners waren stuk voor stuk dapper, inspirerend en geïnteresseerd in samenwerken, níet in mij als opstapje gebruiken.

Gelukkig maar, want ik laat niet graag over me heen lopen.

Dit jaar ga ik weer handen geven. In real life of digitaal. Graag ontmoet ik je op Twitter of LinkedIn. Dan bouwen we onze eigen speeltuin!

Sanne Nuij van Arnhem is eigenaar van Plan T en geeft trainingen over “het merk ZZP”, leerstijlen, ontwikkeling en communicatie. Ook is zij ontwikkelaar van de training/ methodiek “Leuk! Veranderen”. Volg Sanne via twitter.com/SanneNvA