ZEIST - Achmea, 's lands grootste verzekeringsgroep, heeft gewaarschuwd voor zware verliezen over 2011 wegens de verslechterende markt voor levensverzekeringen. Het nettoverlies komt tussen de 199 miljoen en 239 miljoen euro uit, maakte het concern dinsdag bekend.

Dat komt door een eenmalige afschrijving van 279 miljoen euro op de levensverzekeringsactiviteiten. De Nederlandse markt voor levensverzekeringen is de laatste jaren gekrompen en Achmea ziet deze krimp als structureel.

De oorzaak is de toenemende vraag van consumenten naar bankspaarproducten, die nu dezelfde fiscale voordelen hebben die voorheen alleen levensverzekeringen hadden. Ook de stagnatie in de huizenmarkt en de verminderde interesse in beleggingsverzekeringen dragen bij aan de afgenomen vraag naar aan hypotheken gekoppelde levensverzekeringen, aldus Achmea.

Nettowinst

Gecorrigeerd voor de afboeking komt de nettowinst naar verwachting uit tussen 40 en 80 miljoen euro. Dit is volgens Achmea inclusief ''alle negatieve effecten van financiële markten.''

Het verzekeringsconcern besloot om de cijfers vervroegd te publiceren, vanwege de tegenvaller. Aanvankelijk zouden de resultaten pas in maart bekendgemaakt worden.