RIJSWIJK - Er moet zo snel mogelijk een akkoord komen over één gemeenschappelijk Europees octrooi en één octrooigerecht. Dit komt de Europese economie ten goede.

Dat zei minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) vandaag bij een bezoek aan het Europees octrooibureau in Rijswijk.

Er wordt al dertig jaar in Europees verband gesproken over het goedkoper maken van aanvragen en het verdedigen van octrooien.

Een akkoord is dichtbij, maar er is nog geen overeenstemming over de locatie van het Europese octrooigerecht. Het onderwerp wordt maandag besproken tijdens een Europese Raad in Brussel.

Duur

Octrooien aanvragen en verdedigen is in de EU nu nog tien keer zo duur als in de VS en Japan. Vorig jaar bereikte Nederland met een groep van 25 EU-landen een principeakkoord over het invoeren van één Europees octrooi.

Het hoofdkantoor van het Europees octrooibureau staat in München. Van de 6000 mensen werken er 2.600 in Rijswijk. Deze Europese instelling levert Nederland in totaal zo’n 5.500 arbeidsplaatsen op en een toegevoegde waarde van 560 miljoen euro per jaar.