Waar er voor consumenten genoeg tools te vinden zijn om het elektriciteitsverbruik thuis te monitoren, valt er in het bedrijfsleven nog veel winst te halen. Het bedrijf Plugwise springt hier handig op in. Directeur Norbert Vroege: “We maken een vuist tegen milieuterrorisme”.

Het monitoren van het elektriciteitsverbruik is voor bedrijven niet zo simpel en behoorlijk duur. Plugwise ontwikkelt daarom software en hardware waardoor bedrijven real time inzicht hebben in het verbruik van commercieel vastgoed, om zo de nodige energie te besparen.

Dit doet Plugwise door energie te meten op apparaatniveau. Een ‘plug’ wordt geplaatst in bijvoorbeeld een lichtschakelaar, waarna deze draadloos het verbruik doorzendt naar een online monitorsysteem, waar beheerders meteen kunnen zien hoeveel energie er verbruikt wordt. Hierdoor wordt het mogelijk op afstand licht aan en uit te schakelen. Een systeem dat al snel veel geld kan besparen.

Vroege legt uit waarom hij Plugwise gestart is: “Bijna niemand heeft inzicht in zijn energieverbruik, laat staan buiten kantoortijd.” En laat daar nou juist onnodig veel energie verbruikt worden. Bij 80 procent van de klanten ziet Plugwise dat er een verbruik van 45 procent buiten kantooruren om is. “Met onze tools kunnen we aantonen dát er energie is bespaard.”

Groei

Plugwise doet het goed op het moment. Het bedrijf, dat sinds 2007 bezig is met de ontwikkeling van het meetsysteem, verwacht dit jaar een verdriedubbeling van de omzet vergeleken met vorig jaar. Hoe is het tot zo'n succes gekomen?

Vroege: “Nu hebben wij een team van ruim 30 man en een kliek van drie oude personen, waarmee ik heb samengewerkt bij een vorig bedrijf. We kennen elkaar goed en vinden het werk leuk; we zijn echt in staat 'lean and mean' te werken. In 1998 begonnen we met het maken van mechanische wandsuskasten en in 2005 is het bedrijf verkocht. Met dat geld konden we de start van Plugwise helemaal zelf financieren. Anders dan anderen in de branche draaien we nu reeds positief.” Eind 2010 nam Alliander een belang van ruim 8 procent in Plugwise.

Productontwikkeling

Een belangrijk onderdeel in het bedrijf vormt de productontwikkeling, waar maar liefst twee derde van de organisatie uit bestaat. Deze focus op het blijvend innoveren betaalt zich uit: de tools van Plugwise zijn naar een halvering van de marktprijs gegaan en klanten hebben een terugverdientijd van minder dan 5 jaar. Hierdoor heeft het bedrijf meer ruimte om zich ook te richten op advies en benchmarking. “Daarnaast zijn onze systemen eenvoudiger te implementeren dan zonnepanelen of een waterpomp,” aldus de directeur.

Duurzaam

Norbert Vroege heeft een duidelijke visie over de toekomst van de branche waar Plugwise zich in bevindt. “Linksom of rechtsom, de wereld wordt duurzaam. Ik zeg altijd: 'de groenste energie is de energie die je niet gebruikt'. Ik vind het dan ook bizar dat er buiten kantoortijd om zoveel elektriciteit verbruikt wordt, pure verkwisting. Wat dat betreft is dat een vorm van milieuterrorisme. Door het onnodige verbruik snoeihard inzichtelijk te maken, willen we aantonen dat het allemaal anders kan.”