Ondernemen kun je niet leren in de schoolbanken. Zeker niet door mensen die zelf geen ondernemer zijn. Toch is nog niet iedereen hiervan overtuigd, zo ontdekte ik onlangs.

Door Robert Mekking

Deze week was ik op een netwerkbijeenkomst waarbij overheid, onderwijs en bedrijfsleven elkaar ontmoetten. Toen ik binnenkwam stonden de pakweg vijftig aanwezigen aan statafels met elkaar te keuvelen.

Hoewel ik netwerken belangrijk vind, heb ik de goede gewoonte om altijd eerst even de kat uit de boom te kijken. Ik dook dus niet gelijk de conversatie in, maar keek eerst eens om me heen. De tafel waar ik stond werd gedeeld door een mevrouw en een meneer die geanimeerd met elkaar stonden te praten.

Inspirerend

"Het is zo inspirerend om mensen te leren hoe ze moeten ondernemen!", sprak de vrouw. Je zag het enthousiasme in haar ogen. Ze was echt geïnspireerd, zoveel was wel duidelijk. De man knikte instemmend.

"… Het is alleen jammer dat ze zich niet zo goed hadden voorbereid. Dat zagen wij ook al aankomen, want deze groep had een gemengd opleidingsniveau”, ze pauzeerde even en keek ernstig. "Dat kwam het didactisch klimaat natuurlijk niet ten goede. “

De man begreep dit, dat kon je zien aan de begripvolle blik die hij in zijn ogen had terwijl hij knikte. Nee dat kwam het didactisch klimaat niet ten goede, dat wist een kind.

Startende ondernemers

Geïnteresseerd volgde ik het gesprek en besloot me erin te mengen. "Wat voor training geeft u?", vroeg ik op neutrale toon." Wij trainen startende ondernemers die wel een goed idee en energie hebben, maar niet weten hoe je moet ondernemen. Ze leren bij ons allerlei praktische tools en handvatten te gebruiken om succesvol te zijn in het MKB." Aan deze soepele elevator pitch kon ik merken dat de vrouw dit vaker uitlegde.

"Oh. Bent u zelf ook ondernemer dan? “, vroeg ik. Leek mij een logische vraag. Als je ondernemers wat kunt leren, ben je er ongetwijfeld zelf ook ondernemer. "Nee hoor, ik ben docent. Bij een ROC hier in de buurt." Ai. Moeilijk moment.

Je moet weten dat ik van mening ben dat je ondernemen niet kunt leren in de schoolbanken. Je kunt hooguit worden geholpen door een andere ondernemer om je eigen talenten verder te ontwikkelen. In een meester-gezelachtige constructie, of iets dergelijks.

Maar om zoiets nou op tafel te gooien tegen iemand die je net een minuut kent en daarmee een pittige discussie te riskeren is een beetje riskant op een netwerkbijeenkomst. Je bereikt er ook verder niet zo vreselijk veel mee. Een redelijk mens zou het onderwerp laten rusten.

Meewarig

“Hoe kunt u nou iets leren aan ondernemer als u zelf geen ondernemer bent? ", hoorde ik mezelf desondanks vragen. De vrouw keek me meewarig aan. “Dat hoeft toch helemaal niet”, zei ze. ”Je hoeft de Tweede Wereldoorlog toch ook niet hebben meegemaakt om er over te kunnen onderwijzen?“, vroeg ze triomfantelijk.

Mijn mond viel open. Hoewel ik wel voelde dat er hier een vergelijking werd getrokken die helemaal niet kon, besloot ik op dat moment om te stoppen met de discussie.

Het onderwerp liet me echter niet los. Is het mogelijk om ondernemen te leren op school? Sowieso een theoretische discussie, want er zijn nauwelijks scholen waar het onderwerp ondernemen überhaupt in het lesprogramma terugkomt.

Ervaren

Maar, ook al zou dat zo zijn, dan is ondernemen nog steeds iets wat je moet ervaren. Moet doen. Als je dan tegen obstakels aanloopt, kun je laten begeleiden. Maar wel door iemand die zelf heeft ervaren wat het is om te ondernemen.

Even later begon het programma. En terwijl ik mijn eerste slok koffie nam, begon de spreker zijn betoog met: "iedereen zal het me eens zijn dat je ondernemen niet kunt leren." Terwijl ik mij verslikte, haalde een dame verder hoorbaar adem om te protesteren.

Robert Mekking vindt dat je ondernemen niet kunt leren, ondernemer moet je doen. Hij is partner bij MvR & Partners en schrijft deze column op eigen titel. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.