AMSTERDAM - Mistgeneratoren, die een winkel of tankstation in een paar seconden vullen met rook, worden steeds vaker ingezet om overvallers weg te jagen. Dat vertelt de bekendste producent van deze installaties op basis van orders bij het bedrijf.

Overvallers gaan steeds gewelddadiger te werk, waardoor bedrijven in risicosectoren, zoals tankstations en juweliers, op zoek gaan naar nieuwe manieren om zichzelf te beschermen.

Onder meer de tankketens Esso en Total, drogisterij DA, Bruna, Albert Heijn en de Kijkshop hebben inmiddels mistgeneratoren geïnstalleerd. Ook enkele vermogende particulieren hebben zo'n systeem, vaak na meerdere traumatische inbraken, aangeschaft.

Orders

De maker van mistgeneratoren Bandit ziet het aantal orders oplopen, vertelt Nadim Masri, in Nederland verantwoordelijk voor de verkoop bij het van oorsprong Belgische bedrijf.

Zijn bedrijf fabriceert rookinstallaties die een winkel binnen 5 seconden volpompen met een ondoordringbare mist. Criminelen maken hierop doorgaans direct rechtsomkeert.

Bandit verkocht in Nederland tot nu toe ongeveer 1800 van deze installaties, in heel Europa zijn 4000 panden voorzien. "Onze techniek werd in eerste instantie vooral ingezet tegen inbraken en ramkraken, maar we zien het steeds vaker gebruikt worden in overvalsituaties", zegt Masri.

Hij laat een filmpje zien waarin te zien is hoe een Britse juwelier wordt overvallen en vervolgens de 'paniekknop' van zijn mistkanon indrukt. Masri noemt de ervaring 'heftig'. "Je bent echt onder de indruk. Binnen vier tot vijf seconden is een tankstation of winkel potdicht. Daarbij hoor je ook nog een hard sissend geluid."

Schade

De eerste generatie mistpompen, gebaseerd op discotheekapparatuur, kampte met de nodige nadelen. "Het duurde heel lang voordat de ruimte gevuld was, en er ontstond neerslagschade door de vochtige lucht. Het waren eigenlijk veredelde discotheekapparaten." Inmiddels heeft zijn bedrijf nieuwe patenten ontwikkeld, die de techniek minder schadelijk maakt voor de inboedel.

Bandit claimt een preventieve werking van 100 procent. "Er zijn altijd een paar jongens die het toch proberen, maar daarna komen ze nooit meer terug", aldus Masri, die zich inmiddels gesteund ziet door grote verzekeraars als Interpolis, Nationale Nederlanden en Delta Lloyd.

Volgens Masri zijn camera's, flitsers en rolluiken niet voldoende. "Dat zijn passieve middelen, en de schade bij het rammen van een rolluik is vaak enorm." De groeiende bekendheid van de mistgeneratoren is wat Bandit betreft geen probleem. "Het verrassingseffect kan een voordeel zijn, maar we willen overvallers niet in de val lokken. Het gaat vooral om preventie."

Onvoorspelbaar

Hoewel verzekeraars als Interpolis de mistgeneratoren van Bandit aanbevelen, zijn ze nog voorzichtiger wat betreft overvallen. “Deze apparaten beperken de schade aanzienlijk. In plaats van 100.000 euro, blijft de schade beperkt tot enkele duizenden euro’s”, vertelt Koen Willems, manager risico-inzicht en preventie bij verzekeraar Interpolis.

Maar bij overvallen bestaat er een kans op onvoorspelbaar gedrag van de overvaller, vult hij aan. “Het zou kunnen dat een ondernemer hierdoor juist meer gevaar loopt. Er moet nog goed beter worden onderzocht hoe mensen in dit soort situaties reageren.”

Bij bedrijven met een hoog verzekerd bedrag raadt hij vaak een combinatie van onder meer rolluiken, mistgeneratoren en dna-spray aan.