TEHERAN - Iran overweegt de uitvoer van ruwe olie naar Europa te staken in verband met de pas aangekondigde boycot van Iraanse olie door de Europese Unie. Een wetsontwerp dat moet leiden tot dit olie-embargo, wordt deze week voorbereid.

Dat zei de voorzitter van de parlementaire commissie energie, Emad Hosseini, zondag.

Eerder kondigden beleidsmakers in Teheran aan dat het parlement zondag zou besluiten de oliekraan voor Europa dicht te draaien. De kwestie is echter niet in stemming gebracht.

Wanneer het Iraanse parlement besluit de export te staken, hoeven Europese oliemaatschappijen die nog olie van Iran tegoed hebben, ook niet meer op die olie te rekenen. Dit zei de topman van de Nationale Iraanse Oliemaatschappij, Ahmad Qalebani, dit weekeinde.

Oude contracten

Sommige landen hebben nog olie tegoed op basis van oude afspraken. De Italiaanse oliemaatschappij ENI bijvoorbeeld zegt nog voor ruim 10 miljard euro aan Iraanse olie uit te hebben staan. De EU hoopt die oude contracten buiten de boycot te houden. Maar als Iran zelf actie onderneemt, is dat geen optie.

Afgelopen maandag kwam de EU met de olieboycot als drukmiddel op Teheran. In het Europese plan wordt de boycot pas effectief in juli en is er nog tijd om van alles te regelen, zoals bijvoorbeeld een andere olieleverancier vinden voor Griekenland en Italië, die veel Iraanse olie voor eigen gebruik afnemen.

Opgelopen spanningen

De boycot moet Teheran ertoe brengen toe te geven in de slepende ruzie met westerse mogendheden over wat Iran wel en niet zou mogen doen met nucleair onderzoek. Zondag is een delegatie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap in Iran aan het werk gegaan om onder meer met de Iraanse leiders te spreken over de nucleaire projecten van dat land.

Het 3-driedaagse bezoek van de delegatie zou ertoe kunnen bijdragen dat de opgelopen spanningen tussen Iran en het Westen afnemen.