HAARLEM - Jan van V., hoofdverdachte in het grote vastgoedfraudeproces Klimop, is vrijdag veroordeeld tot 4 jaar cel.

Onder het motto 'we worden allemaal rijk' liet Van V., destijds directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, enorme geldbedragen naar zichzelf en zijn medeverdachten vloeien, stelde de rechtbank.

Van V. runde volgens de rechters een onderneming binnen een onderneming, hij was de onbetwiste leider van een criminele organisatie en vervulde bij de fraude een coördinerende rol.

De straf valt fors lager uit dan de 7 jaar cel die het Openbaar Ministerie (OM) in september tegen Van V. eiste. Onder andere doordat Van V. is vrijgesproken voor de oplichting van Philips Pensioenfonds.

Openheid

In zijn voordeel sprak volgens de rechters dat hij tijdens zijn proces openheid van zaken gaf, zonder dat hij de schuld legde bij anderen. Van V. nam bovendien zelf in een vroeg stadium het initiatief een schadevergoeding te betalen aan de benadeelde partijen.

Van V. werd vrijdag met tien medeverdachten veroordeeld voor de fraude met tientallen miljoenen rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds).

Olivier L.

De rechtbank legde 3 jaar cel op aan Olivier L., voormalig financieel directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. De rechters nemen het L. kwalijk dat hij tijdens het hele vastgoedfraudeproces bleef ontkennen en geen openheid van zaken heeft gegeven.

L. was volgens de rechters lid van het 'driemanschap' van hoofdverdachten, dat verder bestond uit Jan van V. en Nico V. Hij heeft vele valse overeenkomsten gesloten en valse facturen verstuurd, aldus de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in september 5 jaar cel tegen hem geëist. L. was volgens het OM een van de leiders van de criminele organisatie en op de hoogte van alle geldstromen.

Will F.

Will F. werd veroordeeld tot 4 jaar cel. F. is voormalig directeur van Philips Real Estate Investment Management (PREIM), de vastgoedbeheerder voor Philips Pensioenfonds. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in september 5 jaar cel tegen hem. Volgens de rechtbank vervulde hij een sleutelpositie binnen de criminele organisatie.

F. liet zich als directeur vastgoed bij Philips fêteren door zakenrelaties. Hij is veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

Door zijn toedoen konden medeverdachten enorme winsten incasseren op het onroerend goed van het fonds. Wel werd hij vrijgesproken van oplichting van Philips Pensioenfonds op het vastgoedproject 126.

Cees H.

Oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds Cees H. kreeg vrijdag een werkstraf van 240 uur opgelegd in het grote vastgoedfraudeproces. Met name door de vrijspraak voor het lidmaatschap van twee criminele organisaties viel zijn straf fors lager uit dan de 4 jaar cel die het Openbaar Ministerie (OM) in september tegen hem had geëist.

De voormalig topman is van de elf verdachten die vrijdag het oordeel in hun zaak hoorden, degene die de zwaarste functie had. Hij werd in het verleden zelfs koninklijk onderscheiden. Een vennootschap van H. kreeg een boete opgelegd van 100.000 euro.