DEN HAAG - De belastingvoordelen bij het sparen van aanvullend pensioen worden in 2014 in één klap minder. Voor de fiscus wordt de pensioenleeftijd in 2014 verhoogd van 65 naar 67 jaar. Dit beperkt de aftrekbaarheid van pensioenpremies.

Werkenden bouwen vanaf dan jaarlijks minder nieuwe rechten op. Eerder was nog het plan om in het zogeheten Witteveenkader de pensioenleeftijd in twee stappen te verhogen: in 2013 naar 66 jaar en in 2015 naar 67 jaar.

Eenvoudiger

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven de hogere pensioenleeftijd in het belastingregime in één keer door te voeren, omdat dit makkelijker is voor pensioenuitvoerders.

Hierdoor zal de overheid in 2013 niet de geplande bezuinigingen van 400 miljoen euro op het belastingvriendelijke regime binnenhalen, maar daar staat tegenover dat de verhoging naar 67 één jaar naar voren wordt gehaald.

Wegstrepen

Volgens een woordvoerder van Kamp kunnen deze zaken op de langere termijn tegen elkaar worden weggestreept, maar wordt nog bekeken wat het betekent voor de korte termijn en begrotingsregels.