HAARLEM - Bij de uitspraak in het grote vastgoedfraudeproces Klimop zijn vrijdag in een stampvolle rechtszaal in Haarlem slechts enkele van de elf verdachten aanwezig.

Hoofdverdachte Jan van V. is present, evenals Olivier L., die als financieel directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling volgens het Openbaar Ministerie (OM) een belangrijke rol speelde in de fraude.

Grote afwezige is Cees H., oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds en de verdachte met de zwaarste functie. Ook Will F., voormalig directeur van Philips Real Estate Management (PREIM), laat het vrijdag afweten.

Eis

Het OM eiste in september tot 7 jaar cel tegen de elf verdachten. Zij worden ervan verdacht Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (het voormalige Bouwfonds) voor tientallen miljoenen euro's te hebben opgelicht.

Dat deden ze met onder meer allerlei winstdelingsconstructies op prestigieuze bouwprojecten als het Eurocenter en de Symphony-toren aan de Amsterdamse Zuidas.

De rechters verwachten vrijdag drie tot vier uur nodig te hebben voor het voorlezen van het vonnis. Om het grote aantal belangstellenden te kunnen herbergen, heeft de rechtbank nog een tweede zittingszaal vrijgemaakt.