ATHENE - De onderhandelaars over de kwijtschelding van Griekse schulden hebben donderdag opnieuw vooruitgang geboekt en praten vrijdag verder. Dat lieten vertegenwoordigers van de Griekse regering en van de financiële instellingen weten, zonder op details in te gaan.

Volgens een regeringsfunctionaris mikken de onderhandelaars nog altijd op een akkoord op ''zeer korte termijn''. Donderdag werd vooruitgang geboekt op juridische en technische onderwerpen, voegde hij eraan toe. De gesprekken worden vrijdag ''en waarschijnlijk zaterdag'' voortgezet.

Eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) verwacht dat er nog dit weekend en anders de komende dagen een akkoord wordt bereikt.

''We zijn dichtbij'', zei hij tijdens het World Economic Forum, een jaarlijkse bijeenkomst van politici en invloedrijke mensen in het Zwitserse Davos. ''De partijen zijn dichtbij een akkoord. Als het niet vandaag wordt, dan misschien dit weekend.''

Hoofdpijndossier

De Griekse regering en financiële instellingen steggelen al wekenlang over de manier waarop een deel van de Griekse schuldenlast kan worden afgeschreven. Eerst was vooral de rente die de banken krijgen op hun nieuwe obligaties het belangrijkste 'hoofdpijndossier'.

Afgelopen week is de aandacht verschoven naar de noodzaak voor een extra bijdrage uit publieke middelen, bijvoorbeeld via de Europese Centrale Bank (ECB).