DAVOS - Een akkoord tussen private schuldeisers en Griekenland is dichtbij, maar levert te weinig op om de Griekse schuldenlast op termijn weer houdbaar te maken. Dat zei Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) donderdag in een interview met persbureau Reuters.

Het resterende gat moet worden opgevuld door de eurolanden en Europese instituties, stelde Rehn. Op die manier moet de Griekse schuldenlast uiteindelijk worden teruggebracht tot ongeveer 120 procent van het Griekse bruto binnenlands product (bbp) in 2020.

Zie ook: 'Banken accepteren Griekse rente onder 4 procent'

''We bereiden een pakket voor dat de weg naar een houdbare oplossing voor Griekenland zal effenen'', zei Rehn. ''Op basis van de nieuwe analyses is daarbij waarschijnlijk ook geld uit de publieke sector nodig. Maar niets dramatisch.''

Europa en het IMF zegden Griekenland in oktober nog eens 130 miljard euro aan nieuwe noodleningen toe. Hieraan werd onder meer de voorwaarde verbonden dat door afschrijvingen van private crediteuren de Griekse schuld zou dalen tot 120 procent van het bbp in 2020.

Banken

Volgens ingewijden brengt de bijdrage van banken en andere financiële instellingen de schuld echter niet verder terug dan 125 tot 127 procent. Hierdoor zou er een gat overblijven van 12 tot 15 miljard euro.

Volgens ingewijden is dat ongeveer het bedrag dat de Europese Centrale Bank (ECB) kan bijdragen door zijn Griekse obligaties af te waarderen tot de huidige marktwaarde. Op de vraag of de ECB ook een bijdrage aan de steun moet leveren, wilde Rehn niet ingaan.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei in een reactie dat een extra bijdrage van de eurolanden niet aan de orde is en niet besproken is in het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden begin deze week.

Hij wil eerst de onderhandelingen met de private sector over een grotere bijdrage aan het kwijtschelden van de Griekse schulden afwachten.

Lagere rente

Rehn verwacht dat die onderhandelingen deze maand worden afgerond. Volgens berichten in de Griekse media zouden de banken en andere financiële instellingen inmiddels genoegen nemen met een lagere rente op nieuwe Griekse obligaties dan de 4 procent die eind vorige week overeen werd gekomen.

Dat percentage was in de ogen van Europese ministers en het IMF te hoog.

Merkel

De toekenning van nieuwe financiële steun aan Griekenland staat niet op de agenda van de EU-top van maandag. Dat liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag weten op een persconferentie met de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Volgens Merkel is het rapport van de toezichthouders op Griekenland maandag nog niet klaar. ''We zullen het rapport niet hebben, wat betekent dat we echt over groei zullen moeten praten en moeten proberen het begrotingspact af te sluiten'', aldus Merkel.

De onderhandelingen tussen de Grieken en de banken over schuldverlichting zijn volgens de bondskanselier ''op de goede weg''. ''Op basis daarvan wordt het tweede programma voor Griekenland opgesteld, waarin Griekenland ook moeten aangeven wat zijn extra verplichtingen zijn.''

Permanent reddingsfonds

Rajoy benadrukte het belang van de snelle invoering van het permanente reddingsfonds voor eurolanden (ESM). Een dag eerder gaf hij nog aan dat dit fonds groter moet worden dan nu wordt beoogd.

''Hoe groter het fonds is, des te kleiner is waarschijnlijk de kans dat we het moeten gebruiken. Maar het belangrijkste is dat we nu een mechanisme hebben en dat het operationeel wordt.''