AMSTERDAM – Beyond Oblivion, een nieuwe digitale muziekdienst die onder andere door mediamagnaat Rupert Murdoch werd gesteund, heeft een faillissement aangevraagd voordat het officieel gelanceerd is.

Dat laat persbureau Reuters weten.

Beyond Oblivion wilde met zijn dienst een ongelimiteerde database met muzieknummers aanbieden. Het ambitieuze plan kostte de startup echter al tientallen miljoenen dollars aan muzieklicenties voordat het gebruikers had en inkomsten genereerde.

Hierdoor was de startup tussen de 100 en 500 miljoen dollar verschuldigd aan crediteuren, terwijl het eigen vermogen op nog geen 10 miljoen dollar werd geschat. De afgelopen twee jaar werd wel voor 90 miljoen dollar aan investeringen binnengehaald, maar dat bleek niet genoeg om een faillissement te voorkomen.

De twee grootste crediteuren waren Sony Music Entertainment en de Warner Music Group, zij kregen beide nog 50 miljoen dollar van de startup.

MySpace

Rupert Murdoch steekt regelmatig geld in internetondernemingen, met wisselend succes. Een van zijn grootste mislukkingen was MySpace. In 2005 kocht de mediamagnaat het sociale medium voor 580 miljoen dollar, maar door de opkomst Facebook behaalde de site niet het verwachtte succes. Afgelopen jaar werd MySpace daarom verkocht voor 35 miljoen dollar.