AMSTERDAM – De Kamer van Koophandel waarschuwt ondernemers voor valse facturen voor de jaarlijkse bijdrage.

Er circuleren ook dit jaar weer facturen die erg lijken op de factuur jaarlijkse bijdrage, schrijft de KvK woensdag op haar website.

"De KvK waarschuwt vooral vanwege de grote zaak die eind 2008 speelde", licht een woordvoerder toe. De kans dat het nu weer zo’n grote zaak wordt, acht de woordvoerder niet zo groot omdat de echte KvK-facturen al bijna de deur uitgaan.

Rechtszaak

Ruim drie jaar geleden stuurde Kantoor voor Klanten uit Antwerpen, afgekort KvK, naar zo’n 350.000 ondernemers een factuur, waarin om een betaling van 149 euro werd verzocht.

De factuur vertoonde sterke gelijkenis met de jaarlijkse factuur die de Kamer van Koophandel verstuurt. De rekening was volgens Kantoor voor Klanten bedoeld voor opname in de bedrijvengids.

De KvK spande een rechtszaak aan, die in de zomer vorig jaar gunstig uitpakte. De oplichters werden strafrechtelijk veroordeeld en de ondernemers die betaald hadden, hebben hun geld teruggekregen.

Groot probleem

"Hoewel het niet ging om enorme bedragen, hebben we ons hard gemaakt voor die zaak. Ondernemers hebben veel last van spookfacturen. Het is een groot probleem", aldus de woordvoerder.

"En wij hebben er zelf ook nadeel van als ondernemers denken dat ze een tweede keer in korte tijd aan de KvK moeten betalen. Dat willen we voorkomen. Elke factuur is er een te veel."

Stijgende lijn

De woordvoerder heeft niet de indruk dat ondernemers de afgelopen jaren met een stijgend aantal spookfacturen te maken hebben gekregen.

"Er zijn al jaren valse facturen in omloop. Ze staan zo nu en dan extra in de picture, bijvoorbeeld als mensen het er op sociale media met elkaar over hebben."

Twijfel

Ondernemers die twijfelen aan de echtheid van de factuur voor de jaarlijkse bijdrage, kunnen op de site van de Kamer van Koophandel voorbeeldfacturen per regio vinden.