AMSTERDAM - De recent gestegen brandstofprijzen hebben niet of nauwelijks invloed op het tank- en rijgedrag van zakelijke rijders. Dat stelt leasemaatschappij LeasePlan woensdag op basis van een eigen inventarisatie.

Met 1,75 euro per liter Euro95 en 1,50 voor een liter diesel staan de brandstofprijzen op recordhoogtes. Behalve leaserijders lijken ook werkgevers, die uiteindelijk voor de kosten opdraaien, volgens LeasePlan niet gemotiveerd om medewerkers aan te zetten tot zuiniger rijden.

“Daardoor laat het Nederlandse bedrijfsleven op jaarbasis duizenden tot tienduizenden euro’s aan mogelijke besparingen liggen”, stelt LeasePlan.

Tankpas

Volgens de leasemaatschappij rijden doorsnee automobilisten onder invloed van de forse tankprijzen minder hard en wijken zij uit naar goedkopere aanbieders. "Bij leaserijders met een tankpas is hier echter geen sprake van", aldus het leasebedrijf in een persbericht.

Het bedrijf adviseert werkgevers prijsafspraken te maken met een brandstofleverancier, het tanken van duurdere 'high performance'-brandstoffen te verbieden en om werknemers kennis te laten maken met ‘het Nieuwe Rijden’, een containerbegrip voor een zuinigere rijstijl.

Stem ook in de poll aan de rechterkant: wat doen de hoge brandstofprijzen met uw rijgedrag?

“Op basis van onze ervaring blijkt dat een middelgrote onderneming met een vloot van 50 auto’s momenteel op jaarbasis gemakkelijk 15.000 euro kan besparen door het tank- en rijgedrag van de individuele leaserijder effectief te beïnvloeden”, zegt Erik Staat, marketing directeur bij LeasePlan. “Bij grotere ondernemingen gaat het uiteraard om nog veel grotere bedragen.”

“Het gaat erom dat de gebruiker de stijging van de brandstofprijs gaat voelen en daardoor zijn rijgedrag aanpast”, aldus Staat.