Word je niet serieus genomen als zelfstandig onderneemster? Sommige vrouwen mogen best hun hand in eigen boezem stoppen. Ze stellen zich té bescheiden op en kunnen nog wat leren van de ware alfazakenmannetjes, die zichzelf vol trots op de borst kloppen over hun zakelijke succes.

Door Ilse de Boer

Om mij heen zie ik tot mijn grote vreugde en trots steeds meer vrouwen met een succesvolle eigen zaak. Stoere, slimme, krachtige vrouwen die hun mannetje staan. Die hun eigen boontjes doppen en hun zaken goed voor elkaar hebben.

Niet het type ruwe bolster blanke pit maar dames met pure pit en lef van binnen. Ze hebben daarbij een bolster zoals het ze zelf uitkomt: stoer, sexy, zakelijk of zorgvuldig nonchalant.

Kekke hakken

Ze stappen zelfverzekerd door het zakenleven op hun kekke hakken of stoere laarzen. Soms maken ze handig gebruik van hun vrouw-zijn. Soms moeten ze zich des te harder bewijzen in de zakenwereld die nog door mannen wordt gedomineerd.

Op een enkel vilein krabbenmand-incident na steunen ze elkaar en gunnen elkaar hun succes. Ook al worstelen ze weleens met de balans tussen privé en zakelijk: over het algemeen redden ze zich uitstekend.

Bedrijf alstublieft

Toch moet me iets van het hart. Ik hoor nog steeds onderneemsters praten over hun bedrijfje. Bedrijfje?! Pardon? Bedrijf alstublieft!

Hoe groot of hoe klein je onderneming ook is: je wilt toch serieus genomen worden door je klanten, je leveranciers en iedereen in je omgeving? Je bent toch ook een volwaardige ondernemer? De eerste stap is vooral jezelf serieus te nemen.

Verkeerde bescheidenheid

Waar mannelijke ondernemers vol bravoure vertellen over het succes van hun bedrijf, hebben vrouwelijke ondernemers nogal eens de neiging zich iets te bescheiden of behoudend op te stellen.

De meeste mannen pakken hun onderneming vaak grootser aan: ze zetten zelfverzekerd de grote lijnen uit en verkopen vooral zichzelf met het nodige lef. Daar kunnen wij vrouwen soms nog wat van leren.

Zaakjes scheiden

Laten we afspreken dat we (man of vrouw) het voortaan alleen nog maar hebben over ons bedrijf in plaats van over ons bedrijfje.

Of nog erger, zoals ik een dame het ooit doodleuk hoorde noemen: haar zaakje. Je hebt ook als vrouw gewoon een eigen záák. Punt uit. En als een man het over zijn zaakje heeft, dan bedoelt hij toch echt iets heel anders.

Ilse de Boer is eigenaar van IDB Communicatie en houdt dus niet van verkleinwoorden als bedrijfje of zaakje. Uiteraard is zij ook op Twitter te volgen.