AMSTERDAM - Een werknemer die een gegarandeerd pensioen wil, moet 1 procentpunt indexatie inleveren. Dat bericht verzekeraar Aegon, die dinsdag een voorstel voor een zogeheten 'zekerheidspensioen' afleverde bij minister Kamp van Sociale Zaken.

Door de wijzigingen in het huidige pensioenstelsel wordt de kans op het afstempelen van pensioenen steeds groter, stelt Aegon. In het bestaande systeem is de zekerheid 97,5 procent, waarbij een pensioenverlaging eens in de 40 jaar voorkomt. Maar dat risico stijgt momenteel.

Dit terwijl twee derde van de werknemers volgens Aegon bereid zou zijn om te betalen voor een - praktisch - gegarandeerde pensioenuitkering. In het voorstel van Aegon kunnen deelnemers kiezen voor een garantie van 99,5 procent van het beloofde bedrag.

Een (voorbeeld)deelnemer van 55 jaar levert voor die zekerheid wel 1 procentpunt van zijn jaarlijkse indexatie in (waarbij pensioenen worden aangepast aan de loon- en prijsstijgingen). Krijgt een pensioendeelnemer nu jaarlijks 2,6 procent extra, bij een zekerheidspensioen wordt de indexatie teruggebracht naar 1,6 procent. De te betalen pensioenpremie blijft in het Aegon-voorstel gelijk.

Keuze

Alle pensioenfondsen en alle verzekeraars worden wat Aegon betreft verplicht om naast hun bestaande regelingen ook zo'n zekerheidspensioen aan te bieden. "Door alle pensioenaanbieders te verplichten om dit aan te bieden krijgen deelnemers het recht om voor meer zekerheid te kiezen", zegt de woordvoerder.

Aegon pleit volgens de zegsman uit 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' voor een gegarandeerd pensioen. "En daarbij hebben wij nu eenmaal verstand van garanties geven." De verzekeraar verwacht dat de politiek dit jaar duidelijkheid zal geven of het voorstel omgezet kan worden in een nieuwe wet.